Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, July 19, 2012

Padang yang Gadang~

Assalamualaikum wtt wbt..

Insya Allah lagi 2 hari nak puasa, tapi pengisytiharan rasmi belum lagi dibuat so, kita tunggu dulu Maghrib ni ok!

BTW, entri kali ni tentang jalan-jalan dan membeli-belah di Padang-Bukit Tinggi, Sumatera Barat , Indonesia minggu lepas. Alhamdulillah semuanya selamat pergi, berjalan-jalan dan kembali ke Tanah Air tercinta. Berangkat bersama mertua dan kakak ipar, aku dan suami - 5 orang kesemuanya seperti ingin menjejak kaki lagi di sini.Insya Allah.......


Waktu ni currency untuk pertukaran RM-Rupiah : RM340 = Rp 1 juta..kalau ada yang tukar RM1000 ha...jadi jutawan dah kat sana. Kebanyakkan peniaga terima RM. Apapun dalam kesibukan membeli belah, jangan lupa untuk simpankan Rp 100,000 sebagai Airport Tax bila check-in balik Malaysia nanti....Ringgit Malaysia nggak dilayanin wktu itu..:p

Secara ringkas, dikongsi bersama kronologi program selama 4 hari 3 malam di sana (copy paste dari  iternary ydang diemel oleh PT.RAUN SUMATRA TOUR & TRAVEL http://www.raunsumatra.com/v1/ ) :-

Hari 01              Ketibaan – BUKITTINGGI  – SHOPPING 
·          Tiba di Bandara International Minangkabau.
·          Bertolak ke Bukittinggi, berhenti sejenak di Air Terjun Lembah Anai
·          Makan tengah hari di Local restoran.
·          Melawat ke Pandai Sikek, kerajinan Songket Ukiran Kayu
·          Melawat ke  Pasar Atas dan Jam Gadang
·          Check-in hotel
·          Makan malam di local restoran.
Hari 02             BUKITTINGGI – MANINJAU TOUR  
·          Sarapan pagi di hotel
·          Melawat ke Panorama Ngarai Sianok.
·          Melawat ke koto gadang  kerajinan perak.
·          Melawat ke Tasik Maninjau melewati kelok 44.
·          Makan Tengah hari di lokal restoran.
·          Kembali ke Bukittinggi, acara bebas
·          Makan Malam di local restoran.
Hari 03             BUKITTINGGI – MINANGKABAU TOUR – PADANG 
·          Sarapan pagi di hotel
·          Melawat ke sulaman  Hj Rosma di Kampong Baso.
·          Melawat ke Tabek Patah , pembuatan kopi dan kripik pisang.
·          Melawat Batu sangkar melihat Istana Pagaruyung
·          Makan tengah hari di lokal restoran.
·          Melawat ke Tasik Singkarak, menuju Padang
·          City tour, Acara bebas
·          Makan Malam di lokal restoran.
Hari 04             TRANSFER OUT 
·          Sarapan pagi di hotel
·          Bersiar-siar sekitar bandar Padang/ bertolak menuju airport /flight 13.30pm


Bentuk muka bumi hasil dari limpahan lava oleh 3gunung berapi ; Tandikat, Singgalang & Merapi ternyata subur dan menghijau dengan tanaman sayuran juga sawah padi (bukit).  Panorama desa perbukitan yang agak berbeza dengan sawah padi yang terbentang landai di negeri Hijau Kuning  namun sedikit persamaan di sesetengah daerah di Sabah, tapi di sini sawah padinya ketara bertingkat-tingkat dicelahi anak sungai yang jernih mengalir menjadikan landskap di sana sangat indah dan menyejukkan mata memandang. Lebih-lebih lagi, di tengah-tengah bendang dipulaukan dengan sebuah masjid kecil....sayup mata memandang dari kejauhan.

Tasik Maninjau  merupakan tasik kawah yang terletak 16km dari barat Bukit Tinggi, tempat kelahiran penulis dan ulama terkenal Indonesia, Hamka-. Pak Zul (supir) kata, tiada hasil tangkapan dalam tasik ni, cuma ada ikan-ikan kecil saja. Gambar ni diambil di kelok (selekoh) 43...kesemuanya ada 44 kelok kalau tak silap...(--)'

Tasik Singkarak
Tasik Singkarak - tasik terbesar di Sumatera barat, juga merupakan tasik kawah. Airnya jernih, siap budak-budak tempatan buat terjun tiruk sambil berenang-renang dengan seronoknya. Banyak hasil ikan bilis dalam tasik nie....

sight-seeing 

Istana Pagar Ruyung - aku pening nak snap dari angle mana so, gambar atas tu terselit bapak berbaju putih bikin kaco saja gambar tu..=p, rumah gadang kecil tu kalau tak silap tempat simpan beras jugak kot...(--)'
Mak and abah mertuaku yang tak penat berjalan-jalan...aku pulak yang terasa kecungapannya...uhuhu 

Masakan Padang enak-enak ya...;) . Rasanya orang Malaysia takda masalah nak makan kat Padang ni. Lebih kurang masakan Nogori jo..sambal hijau dia mmg best..tapi kalau kata sebulan ngadap ni je mau jemu den...minuman yang memang sentiasa di'order' ialah jus alpukat atau jus avokado dalam Rp 10000 lebih kurang RM 3 lebih - Yang paling aku suka ialah murtabak mesir dia, pergh sedap laaaa...kalau takat sekeping macam dalam gambar tu kan, den sorang boleh habiskan..sodap! (apsal bunyi nogori pulak nie)

Membeli dan membelah di sini memang kena pandai tawar-menawar. Biasalah bab-bab ni mak-mak kita memang arif. Aku ni menyendeng jer kalau dapat murah, kira sekali la...=p. Aku tak beli banyak pun, sekadar memenuhi pesanan mak ;- kain batik lepas, kain sarung pelikat tenun 7 benang, telekung solat, seluar batik, blouses dan cenderahati, tak lupa juga sagun bakar yang enak. Pisang salai diorang pun sodap. Huhu sagun bakar, pisang salai , kat Msia pun ado..;) 

Ikon Padang - Atap Minangkabau..- di bandar, ceruk kampung, mesti ada terselit satu dua bangunan beratap minangkabau nie....they really owning the architecture...

Berlatar belakangkan Muzium Buyan (Abuya) Hamka yang juga perpustakaan.  Bagunan ini dipanggil Rumah Gadang. Pondok kecil kiri kanan tu tempat simpan beras. Banyak cerita rumah Gadang ni sebenarnya dari rekabentuk,ukiran, pasak, bilik-bilik...yang menariknya tentang adat temenggung dan pepatih. Rumah gadang ni dijadikan pusat sumber , jadi kepada pengkaji sejarah atau sesiapa yang nak tahu dengan lebih mendalam tentang asal-usul ,sejarah budaya dan adat penduduk minang, rumah ini ada jawapannya....

Bersanding sekali lagi. aksesorinya sangat meriah. En S yang paksarela, seluar tu kecik katernye. (--)'

Hotel Campago, Bukit Tinggi
Gambar diambil dari loteng Hotel Campago - baru lepas hujan......


Ngarai Sianok atau Lembah Pendiang - lembah-lembah yang curam..

Nota kaki:

1. Tak jumpa satu pun pondok telefon.....hmmmm...
2. Terdapat juga Serambi Mekah di Pandang Panjang, Bukit Tinggi di mana banyak pesantren (sekolah pondok ) dibina hasil derma orang ramai.
3. Trip yang santai , dalam menikmati pemandangan hijau Bukit iInggi, shoppingnya juga berbaloi jika pandai tawar menawar. 



7 comments:

Anonymous said...

berapa ye kos ke sana?pakej ground die bp rm?thnx in advance

sykn's said...

kos pengangkutan dalam RM400 (wktu tu bukan promo airasia...mungkin awak boleh dapat lagi murah if promo)
kos seorang RM450 untuk 4 hari 3 malam di sana termasuk pengangkutan, penginapan dan makan.

Anonymous said...

thnx...kt sane pkai pakej @redah je?

sykn's said...

Kat sana pakai pakej, so far so good...leh refer pada link di posting tu....:)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

aziman omar said...

Ingin melancoang ke Bukittinggi Padang? Dapatkan info disini:

http://freelancetour.blogspot.com/

Unknown said...

Terima Kasih telah mempercayakan perjalanan anda bersama kami
PT.RAUN SUMATRA T&T
Jln. A. Yani No 99 Bukittinggi - West Sumatra - Indonesia
Telp : +62 752 21122
HP : +62 811 66 02 898
fax : +62 752 625171
e-mail : raunsumatra@yahoo.com
website : www.raunsumatra.com